مقدمه ای بر امنیت در شبکه های کامپیوتری
مقوله امنیت در شبکه های کامپیوتری در سال های اخیر توجه بسیاری را بخود جلب کرده است، همانطوریکه اخبار متعددی در مورد سواستفاده های سایبری مرتبا در حال انتشار است. فناوری های مرتبط با امنیت در شبکه های کامپیوتری مرتبا در حال پیشرفت می باشند، اما اصول و قواعد آنها یکسان است. در این مطلب من سعی کرده ام تا در مورد مهمترین جنبه های امنیت شبکه برای حفاظت بهتر از داده های خود اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهم.
امنیت شبکه فیزیکی
یکی ازاصولی که شاید توسط شما نادیده گرفته شود محافظت از تجهیزات شما در برابر خطرات فیزیکی مانند سرقت می باشد. در شرکت ها، سرورها و دیگر تجهیزات شبکه در یک اتاق و مکان مخصوص قرار گرفته و از لحاظ فیزیکی و به دور از دسترس دیگران نگهداری می شوند، این مورد در خانه برای شما ممکن است وجود نداشته باشد اما در خانه شما می توانید با قرار دادن رمز عبور بر روی مثلا روتر اینترنت خود و قرار دادن آن در یک مکان خصوصی و به دور از چشم دیگران از آن محافظت نمایید.
اگر نگران سرقت کامپیوتر خود هستید که اطلاعات شخصی خود را بر روی آن ذخیره نموده اید، بهتر است که اطلاعات خیلی حساس و شخصی خود را در آن ذخیره نکنید. امروزه سرویس های کلود و فضاهای ذخیره سازی بسیاری وجود دارد که از آنها می توانید برای ذخیره سازی اطلاعات خود استفاده نمایید.
امروزه استفاده از دستگاه های همراه مانند موبایل و لپ تاپ زیاد شده است. خب همین مسئله خطرات فیزیکی برای آنها بهمراه خواهد داشت. توجه داشته باشید که برای این دستگاه ها مواردی را حتما در نظر بگیرید. مانند:
- در زمانیکه از تلفن همراه خود استفاده می کنید کاملا هوشیار و مراقب محیط اطراف خود باشید.
- در صورت امکان از نرم افزارهای ردیابی از راه دور استفاده کنید و آنها را بر روی دستگاه خود فعال نمایید.
- حتما برای دستگاه های خود از رمز عبور استفاده نمایید.
کلمات عبور
همگی شما با کلمه عبور یا همان Password آشنا هستید. اگر از این کلمات به شکل صحیح استفاده کنیم در ایجاد امنیت بسیار موثر خواهند بود. مدیریت استفاده از این کلمات را جدی بگیرید و از کلمات عبور ضعیف مانند 123456 استفاده نکنید. در خصوص کلمات عبور اقدامات احتیاطی زیر را در نظر بگیرید:
- بر روی دستگاه های متصل به شبکه خود از کلمات عبور قوی استفاده کنید.
- حتما بر روی دستگاه های خود مانند روتر، فایروال و … پسورد پیش فرض را تغییر دهید.
- کلمات عبور خود را با هیچکس به اشتراک نگذارید مگر اینکه مجبور شوید.
- کلمات عبور را مرتبا و در بازه های زمانی تغییر دهید، مخصوصا اگر آنها را با شخص دیگری به اشتراک گذاشته اید.
نرم افزارهای جاسوسی Spyware
حتی بدون اینکه بصورت فیزیکی به دستگاه شما دسترسی داشته باشند و یا اینکه کلمات عبور شما را بدانند، نرم افزارهای جاسوسی یا همان Spyware ها می توانند به سیستم های شما آسیب وارد کنند. این مورد می تواند خیلی ساده رخ دهد، زمانیکه شما از یک سایت آلوده دیدن می کنید و یا اینکه بر روی یک لینک مخرب کلیک می کنید.
جاسوسی اطلاعات شما انواع مختلفی دارد، گاهی برای شرکت های بزرگ جهت فرستادن تبلیغات هدفمند مورد استفاده قرار می گیرد و گاها هم جهت به سرقت بردن اطلاعات شخصی شما. یکی از انواع خطرناک نرم افزارهای جاسوسی Keylogger ها می باشند. این نرم افزارها با قرار گرفتن بر روی سیستم های شما اقدام به ذخیره اطلاعات ورودی از صفحه کلید و ارسال آن به یک مقصد مشخص می باشند.
عملکرد تمام نرم افزارهای جاسوسی بصورت کاملا مخفیانه است و اصلا شخص استفاده کننده متوجه نمی شود که رایانه او آلوده می باشد و همین مسئله امنیت کامپیوتر و شبکه را به خطر خواهد انداخت. از آنجاییکه کشف و از بین بردن اینگونه نرم افزارها دشوار می باشد، کارشناسان امنیتی توصیه می کنند که از نرم افزار ضد جاسوسی و آنتی ویروس های معتبر استفاده نمایید.
مقدمه کوتاهی بود درباره امنیت شبکه و روش های ساده ای که می تواند تا حدی امنیت شما و دستگاه متصل به شبکه (اینترنت) شما را بالا ببرد. به هر حال مقوله امنیت، جای بحث و حوزه های تخصصی فراوانی دارد و همانطور که در ابتدای این مطلب ذکر شد، تکنولوژی ها و ساختارها روزبروز در حال پیشرفت می باشند اما قواعد و اصول کاملا مشخص است.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
عالی